Categorie: Spreekbeurten & Artikelen

Hieronder vind je een overzicht van spreekbeurten,  boekbesprekingen en artikelen die ik heb gehouden of gemaakt.

O.a een spreekbeurt over Edelstenen en een boekbespreking over Spekkie en Sproet.

Spreekbeurt Edelstenen, basisschool groep 5 / 6

Afgelopen week heb ik op school mijn spreekbeurt gehouden. Ik had het onderwerp Edelstenen gekozen.
Hieronder zie je de tekst van mijn spreekbeurt. Omdat deze tekst iets te lang was, heb ik het later nog wat ingekort.

Spreekbeurt Edelstenen

edelstenenMijn spreekbeurt gaat over edelstenen omdat ik die erg mooi en bijzonder vind. In de zomervakantie heb ik een soort bergkristal gevonden en zo kwam ik op het idee van dit onderwerp. Andere voorbeelden van edelstenen zijn de diamant of de robijn. Die namen kennen jullie waarschijnlijk wel. Ik zal hier later meer over vertellen. Aan de ketting die ik om heb hangen ook echte edelsteentjes.

Hoe ontstaan edelstenen? 
De drie meest voorkomende manieren waarop gesteenten en ook edelstenen ontstaan zijn
1. door afkoeling van lava, dat is heel heet en gesmolten gesteente wat uit vulkanen komt
2. door samenpersing van aardlagen onder de grond of op de zeebodem
3. door afzetting van lagen door wind, water en gletsjers. Gletsjers, dat zijn een soort ijsrivieren. In sommige gesteenten zitten edelstenen zoals diamanten en robijnen. Deze edelstenen worden in mijnen opgegraven uit de grond en uit het gesteente gehaald. Vervolgens worden ze gesneden en geslepen, zodat ze mooi gaan fonkelen. Er zijn edelsteengrotten waar je zelf kunt zien hoe men edelstenen uit de bergen hakt. Lees verder “Spreekbeurt Edelstenen, basisschool groep 5 / 6”

Vervolg Spreekbeurt Edelstenen

Enkele soorten edelstenen

Soorten EdelstenenDiamant
Het woord diamant betekent “onoverwinnelijk”. Het heet zo omdat diamant niet bekrast kan worden, behalve met een andere diamant. De eerst bekende diamant kwam 2500 jaar geleden uit India. Diamanten behoren tot de hardste, zeldzaamste en duurste edelstenen. Je kunt dan misschien ook wel begrijpen dat ik deze hier niet kan laten zien. De grootste diamant ter wereld weegt 600 gram.

Amber (of barnsteen) is een fossiel hars van miljoenen jaren oud. Het is meestal geel tot roodbruin. In deze edelsteen kan ook een insect zitten. Dit is één van mijn lievelingsstenen. Deze hoort ook bij mijn sterrenbeeld Leeuw.

Amethist
Amethist heeft een paarsachtige kleur. Dat komt omdat er ijzerspoortjes doorheen zitten. Amethist is ontstaan uit gasbellen in lava. Amethist is niet echt een dure edelsteen. Ze wordt veel gebruikt om sieraden van te maken. De meeste amethist wordt in Brazilië gevonden. Lees verder “Vervolg Spreekbeurt Edelstenen”

James Watt – Werkstuk en Presentatie

Op school moest ik voor geschiedenis een artikel schrijven over James Watt (uitvinder van de stoommachine) en hier ook een korte spreekbeurt/presentatie over geven. Hieronder vind je de tekst van mijn presentatie, een ingekorte versie van het hele artikel:

James Watt (1736-1819)

Inleiding

James Watt spreekbeurtJames Watt was een ingenieur uit Schotland die bekend is als uitvinder van de moderne stoommachine. Daarnaast was hij ook de uitvinder van het kopieerapparaat.
Hij leefde van 1736-1819. Dus het is dit jaar 200 jaar geleden dat hij is overleden.

Kindertijd
James Watt werd op 19 januari 1736 geboren in Schotland. Zijn vader, die ook James Watt heette, was een scheepsbouwer en handelaar. Vanwege zijn slechte gezondheid kreeg James Watt jarenlang thuis les van zijn moeder. Uiteindelijk ging hij toch naar school. Daar leerden ze hem kennen als een slome leerling, maar wel een leerling die veel belangstelling had voor wiskunde en handwerk.

Studie en werk
In 1755 verhuisde James Watt naar Londen, waar hij leerling werd van een maker van mechanische instrumenten. Daar werkte hij lange dagen in een koude werkplaats, om snel zoveel mogelijk te leren. Een jaar later keerde een ervaren James Watt terug naar Schotland, maar daar werd zijn kennis niet direct op prijs gesteld. Het Hamermannen-gilde accepteerde namelijk alleen leden met een veel langere opleiding. Maar op de lokale universiteit kreeg hij wel een baan. Daar ging hij aan de slag als reparateur van astronomische instrumenten. Lees verder “James Watt – Werkstuk en Presentatie”

Interview met overlevende van de Holocaust

Op school zijn we een paar weken bezig geweest met de Tweede Wereldoorlog. Het is dit jaar natuurlijk 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
We hebben onder andere naar de afleveringen van “13 in de oorlog gekeken” en moesten een familielid interviewen over de oorlog. In plaats van een familielid heb ik Suze Krieg geïnterviewd. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt en de vreselijke kampen overleefd.
Van dit interview heb ik een artikel gemaakt:

Inleiding
Ik heb Suze Krieg (89) geïnterviewd. Zij was in de Tweede Wereldoorlog tussen de 10 en 15 jaar. Ze is Joods en heeft in kamp Westerbork en in concentratiekamp Bergen-Belsen gezeten. Ik heb haar geïnterviewd in de hal van het gebouw waar ze woont, op 1,5 meter afstand natuurlijk. Toen ik de eerste vraag stelde kwam er al gelijk een heel verhaal waardoor een paar andere vragen al meteen beantwoord waren.

Gevlucht en naar school
Suze & Mirjam KriegIn 1933 vluchtten Suze’s ouders met haar naar Nederland, omdat er in Duitsland steeds meer anti-Joodse maatregelen kwamen. Toen ze een paar maanden in Nederland waren, werd haar zusje Mirjam geboren.
Suze zat vanaf haar vierde op de 6e Montessorischool (nu de Anne Frank school) in Amsterdam vlak bij haar huis in de Molenbeekstraat en kreeg onder andere les van een leerling van Maria Montessori. Omdat Suze Joods is mocht ze na de zomervakantie van 1941 niet meer naar die school, maar ging daarna naar het Joods Lyceum in de Stadstimmertuinen. Dat was ver weg van de Molenbeekstraat. “Ik ging samen met mijn vriendin op één autoped de hele stad door naar school.”

Anne Frank zat een klas hoger op het Joods Lyceum en ging naar dezelfde synagoge als Suze. Anne Frank was geen vriendin van Suze. Ze kwam uit een rijk gezin, was intelligent en gedroeg zich volgens Suze een beetje verwaand. Suze vond haar niet zo aardig, maar haar zus Margot wel.

Concentratiekampen
Suze en haar gezin zijn niet ondergedoken, daar hadden zij geen geld voor. “In het begin van de Jodenvervolging had je echt geld nodig om te kunnen onderduiken.”

In de loop van de oorlog moesten ze verhuizen van de Molenbeekstraat naar het Afrikanerplein in Amsterdam Oost. In juni 1943 zijn Suze, haar zus en ouders gehaald tijdens een razzia en via het Muiderpoortstation naar Kamp Westerbork vervoerd. “Ik weet nog dat ik het op het station zo heerlijk naar treinen vond ruiken.”
In januari 1944 gingen ze op transport naar het concentratiekamp Bergen-Belsen, geen vernietigingskamp zoals Auschwitz. Eerder hadden ze al 3 keer op de lijst gestaan om naar Auschwitz te gaan. “Dat ging onder andere vanwege ziekte telkens niet door, want gezinnen werden namelijk in zijn geheel op transport gezet en als er één ziek was dan ging het gehele gezin niet.”
“Ik weet nog heel goed dat, toen we in de coupe van de trein zaten, mijn moeder zei: “Zo, nu gaan we tenminste niet meer naar Auschwitz”. Het was toen dus al bekend dat het daar waarschijnlijk heel slecht met je zou aflopen.” Suze en haar gezin bleven bij elkaar in de kampen. In Bergen-Belsen moesten haar ouders werken en waren haar zus en zij overdag alleen. Lees verder “Interview met overlevende van de Holocaust”

Astrid Lindgren, Zweedse schrijfster van o.a. Pippi Langkous

Op school moesten we een artikel schrijven over een bekende vrouw. Er was een lijst met voorbeelden van een aantal namen, maar je mocht ook zelf een andere beroemde vrouw uitkiezen. Op de lijst stond ook Astrid Lindgren. Ik had net een boek van haar gelezen (De gebroeders Leeuwenhart) en daarom heb ik voor haar gekozen. Hier vind je mijn artikel:

Astrid Lindgren was een Zweedse schrijfster die een nieuw soort boek had bedacht. Niet zo braaf als alle andere boeken, maar een boek waarin kinderen stout waren, kattenkwaad uithaalden en dingen deden die eigenlijk niet mochten. Zo liet ze zien dat je niet altijd braaf hoefde te zijn. Ze leefde van 1907 tot 2002.

Wie is Astrid Lindgren eigenlijk?
Astrid is geboren op 14 november 1907 in het Zweedse dorpje Näs en ze is overleden op 28 januari 2002. Haar echte naam was Astrid Anna Emilia Ericsson. Ze was het tweede kind dat haar ouders kregen. Ze had een oudere broer (Gunnar) en twee jongere zusjes (Stina en Ingegerd). Astrid overleed in haar appartement in Stockholm nadat ze kort ziek was geweest. Ze werd begraven op Internationale Vrouwendag (8 maart).

Leven
Als kind was Astrid sterk, stoer en nooit bang om alleen te zijn. Ze kon echt veel: koken, schoonmaken, fietsen repareren, over het dak lopen, pestkoppen wegjagen en fantastische verhalen verzinnen. Astrid hield zelf ook veel van lezen, toen ze vijf jaar was las ze bijna alles wat ze tegenkwam en op school kreeg ze heel vaak te horen dat ze later sowieso schrijfster zou worden. Dus bedacht ze dat ze dat zeker niet ging doen. Toen ze 18 jaar oud was en ze een opleiding deed om journalist te worden bij de lokale krant werd ze zwanger.
De hoofdredacteur van de krant was de vader van het kind en wilde met haar trouwen, maar Astrid wilde niet en verhuisde naar Stockholm. Het kind genaamd Lars werd geboren in het Rijkshospitaal van Kopenhagen, want dit was het enige ziekenhuis in Scandinavië waar ze waar ze de naam van de vader niet op hoefde te geven. Lars woonde de eerste paar jaar van zijn leven in een pleeggezin totdat Astrid hem in 1929 naar Stockholm haalde omdat zijn pleegmoeder ziek werd. Lees verder “Astrid Lindgren, Zweedse schrijfster van o.a. Pippi Langkous”

Boekbespreking: Spekkie en Sproet – Oma Vermist (Vivian den Hollander)

Voor een boekbespreking voor de klas (groep 5) had ik “Spekkie en Sproet – Oma Boekbespreking Spekkie SproetVermist” van Vivian den Hollander gekozen. Op deze pagina vind je de tekst van mijn boekbespreking:

Waarom dit boek?
het is: leuk, spannend en grappig. Later bij “het verhaal” en “voorlezen” vertel ik waarom ik dat vind.

De schrijver is: Vivian den Hollander
Ze is als Vivian Spaans geboren in 1953 in Scheveningen en ze is 64 jaar oud.
Als kind wilde Vivian den Hollander het liefst schrijfster worden of zangeres. Maar ze werd juf en vond lesgeven heel leuk. En natuurlijk las ze haar klas zo vaak mogelijk voor. Toen ze zelf moeder werd van een tweeling ging ze verhalen over haar kinderen schrijven en werd ze alsnog schrijfster. Haar eerste boek heette Kiki en Pim, de tweeling.
Nadat Vivians auto een keer was gestolen (ze was toen nog juf), schreef ze haar eerste Spekkie en Sproet-verhaal: Spekkie en Sproet, de gestolen auto.
Inmiddels schrijft Vivian al meer dan 25 jaar en heeft zij meer dan 70 boeken geschreven. Lees verder “Boekbespreking: Spekkie en Sproet – Oma Vermist (Vivian den Hollander)”

Boekbespreking – Hoe lang zijn geheimen houdbaar? Manon Sikkel

Vandaag moest ik weer een boekpromotie houden op school. Dit keer heb ik dat gedaan over:

Hoe lang zijn geheimen houdbaar? Schrijfster: Manon Sikkel  (3e deel van de serie Izzylove)

Hieronder vind je de tekst van de presentatie / animatie die ik heb gemaakt:

Introductie:
Elke familie heeft een geheim. Zelfs Isa’s familie heeft er één. En als de leraren niet hadden besloten om te gaan staken en de scholen niet wekenlang dicht waren geweest, dan had ze het geheim waarschijnlijk nooit ontdekt…

Isa gaat met haar moeder naar een begrafenis. Op die begrafenis ziet Isa de knapste jongen die ze ooit heeft ontmoet. Hij heet Jan en hij is de zoon van het oude buurmeisje van Isa’s moeder.
Na de begrafenis laat Jan Isa het huis van de overleden mevrouw zien en gaan ze ook stiekem naar binnen.

Daar zien ze een foto van een jongen en een meisje. Jan zegt dat die jongen zijn vader is en dat het meisje Isa’s moeder is.
Wanneer Isa thuis is, hoort ze dat de leraren gaan staken.
Die vrije tijd kan ze goed gebruiken…want waarom staat haar moeder met Jan’s vader op een foto in het huis van een Dode mevrouw in een dorp waar Isa’s moeder nooit meer komt. Lees verder “Boekbespreking – Hoe lang zijn geheimen houdbaar? Manon Sikkel”

De Heimwee van Faxi – Christine Linneweever | Boekbespreking

Volgende maand moet ik weer een boekbespreking of boekpromotie houden. Hiervoor heb ik het boek “De Heimwee van Faxi” van Christine Linneweever gekozen.

Heimwee van Faxi, Christine Linneweever | BoekbesprekingOp de achterkant van het boek staat de volgende samenvatting:

Faxi en Noor zijn een gouden duo. Faxi vindt het heerlijk om samen met Noor aan wedstrijden mee te doen en toeristentochten op IJsland te begeleiden. Hier komt helaas plotseling een einde aan als Noor naar Finland moet verhuizen. Faxi is ontroostbaar. Zelfs als Noor al tijden weg is, blijft hij aan haar denken. Dan hoort hij dat de Wereldkampioenschappen dit jaar in Nederland worden gehouden. Dat is het land waar Noor vandaan komt! Faxi is door het dolle heen als Ingaborg hem uitkiest om mee te gaan. Hij gelooft niks van Baldur, die beweert dat alle paarden die naar het buitenland vertrekken nooit meer terugkeren. Dat zou Ingaborg toch nooit laten gebeuren?

Hieronder mijn eigen samenvatting:

Het verhaal wordt verteld vanuit Faxi. Faxi is een speciale IJslandse pony, want hij heeft een bijzondere kleur, hij is een zilverappel. Kenmerkend voor zilverappels zijn vooral de witte wimpers. Daarnaast hebben ze een donkerder lichaam en zilvergrijze manen.
Naast Faxi is er Noor. Noor is ook bijzonder: ze heeft een IJslandse moeder en een Nederlandse vader en moet regelmatig verhuizen omdat haar vader expat is en telkens in andere landen moet werken.
boekpromotie Heimwee FaxiOp het moment dat het boek begint is Noor net met haar vader en moeder vanuit de Verenigde Staten verhuisd naar IJsland, waar ook haar oma woont. Vooral de moeder van Noor geniet daar enorm van, want zij is een echte IJslandse. Noor vindt het moeilijk om deel uit te maken van een expat-gezin, want het is lastig vriendinnen maken als je steeds naar een ander land moet verhuizen. Ze heeft zich dan ook voorgenomen om geen echte vriendinnen meer te maken. Daar komt nog eens bij dat ze gek is op paarden, maar een eigen paard is natuurlijk helemaal onmogelijk als je zo vaak naar een ander land verhuisd.

Noor is dan ook heel gelukkig als ze Ingaborg ontmoet, de eigenaar van Faxi en een aantal andere IJslandse paarden en ze mag van Ingaborg op de paardenboerderij helpen met verzorgen en rijden.
Ingaborg heeft snel door dat Noor een hele goede hulp is. Het meisje is dol op paarden en brengt al haar vrije tijd door op de boerderij. Lees verder “De Heimwee van Faxi – Christine Linneweever | Boekbespreking”

Spreekbeurt Oceanen (basisschool groep 4)

Dit schooljaar moest ik een spreekbeurt houden. Eerst wilde ik het over het heelal hebben, maar later heb ik toch voor het onderwerp oceanen gekozen. Hieronder vind je de tekst van mijn spreekbeurt.

 

Spreekbeurt Oceanen

Mijn spreekbeurt gaat over oceanen

Aarde of Oceaan?
Kijk je vanuit het heelal naar de aarde, dan zou je “oceaan” waarschijnlijk een betere naam vinden voor onze planeet. Meer dan twee derde van onze planeet is bedekt met zeewater. Dit kun je al een beetje zien wanneer je de aardbol van onderen bekijkt en aan de kant van de Grote Oceaan.

Spreekbeurt oceanenDe aarde is dan ook de natste planeet van ons zonnestelsel. Het water vormt oceanen en zeeën. Het zijn heel grote watergebieden, gescheiden door werelddelen. De grootste berg, het diepste dal en de langste bergketen ter wereld zijn alle in een oceaan te vinden.
Ik neem jullie in deze spreekbeurt mee op onderzoek onder water. Van de kust tot op de diepzeebodem ontdek je wonderlijke landschappen en zeebewoners.

Ontstaan van de oceanen
Ik zal nu in het kort vertellen hoe oceanen waarschijnlijk zijn ontstaan. Vierenhalf miljard jaar geleden was de planeet nog heel jong en heel heet. Er was geen water, maar wel waterdamp, opgelost in gesmolten gesteente onder de aardkorst. Door vulkaanuitbarstingen kwam deze waterdamp vrij.
Toen de aarde en de lucht begonnen af te koelen tot minder dan 100 graden ging deze waterdamp reusachtige regenwolken vormen.
Tientallen miljoenen jaren stortregende het. Het water van deze regen vulde de lage delen van de aarde.
Ook sloegen met ijsbedekte kometen op de planeet in. Door dat ijs werden de oceanen nog groter.
Door het onderzoeken van oude gesteenten hebben wetenschappers bepaald dat de oceanen bijna 4 miljard jaar geleden zijn ontstaan. Lees verder “Spreekbeurt Oceanen (basisschool groep 4)”