Categorie: Spreekbeurten

Hieronder vind je een overzicht van spreekbeurten en boekbesprekingen die ik heb gehouden.

O.a een spreekbeurt over Edelstenen en een boekbespreking over Spekkie en Sproet.

James Watt – werkstuk en presentatie

Op school moest ik voor geschiedenis een artikel schrijven over James Watt (uitvinder van de stoommachine) en hier ook een korte presentatie/spreekbeurt over geven. Hieronder vind je de tekst van mijn presentatie, een ingekorte versie van het artikel:

James Watt (1736-1819)

Inleiding

James Watt spreekbeurtJames Watt was een ingenieur uit Schotland die bekend is als uitvinder van de moderne stoommachine. Daarnaast was hij ook de uitvinder van het kopieerapparaat.
Hij leefde van 1736-1819. Dus het is dit jaar 200 jaar geleden dat hij is overleden.

Kindertijd
James Watt werd op 19 januari 1736 geboren in Schotland. Zijn vader, die ook James Watt heette, was een scheepsbouwer en handelaar. Vanwege zijn slechte gezondheid kreeg James Watt jarenlang thuis les van zijn moeder. Uiteindelijk ging hij toch naar school. Daar leerden ze hem kennen als een slome leerling, maar wel een leerling die veel belangstelling had voor wiskunde en handwerk.

Studie en werk
In 1755 verhuisde James Watt naar Londen, waar hij leerling werd van een maker van mechanische instrumenten. Daar werkte hij lange dagen in een koude werkplaats, om snel zoveel mogelijk te leren. Een jaar later keerde een ervaren James Watt terug naar Schotland, maar daar werd zijn kennis niet direct op prijs gesteld. Het Hamermannen-gilde accepteerde namelijk alleen leden met een veel langere opleiding. Maar op de lokale universiteit kreeg hij wel een baan. Daar ging hij aan de slag als reparateur van astronomische instrumenten. Lees Meer ….

De Heimwee van Faxi – Christine Linneweever | Boekbespreking

Binnenkort moet ik weer een boekbespreking of boekpromotie houden. Waarschijnlijk kies ik hier voor het boek “De Heimwee van Faxi” van Christine Linneweever.

Heimwee van Faxi, Christine Linneweever | BoekbesprekingOp de achterkant van het boek staat de volgende samenvatting:

Faxi en Noor zijn een gouden duo. Faxi vindt het heerlijk om samen met Noor aan wedstrijden mee te doen en toeristentochten op IJsland te begeleiden. Hier komt helaas plotseling een einde aan als Noor naar Finland moet verhuizen. Faxi is ontroostbaar. Zelfs als Noor al tijden weg is, blijft hij aan haar denken. Dan hoort hij dat de Wereldkampioenschappen dit jaar in Nederland worden gehouden. Dat is het land waar Noor vandaan komt! Faxi is door het dolle heen als Ingaborg hem uitkiest om mee te gaan. Hij gelooft niks van Baldur, die beweert dat alle paarden die naar het buitenland vertrekken nooit meer terugkeren. Dat zou Ingaborg toch nooit laten gebeuren?

Hieronder mijn eigen samenvatting:

Het verhaal wordt verteld vanuit Faxi. Faxi is een speciale IJslandse pony, want hij heeft een bijzondere kleur, hij is een zilverappel. Kenmerkend voor zilverappels zijn vooral de witte wimpers. Daarnaast hebben ze een donkerder lichaam en zilvergrijze manen.
Naast Faxi is er Noor. Noor is ook bijzonder: ze heeft een IJslandse moeder en een Nederlandse vader en moet regelmatig verhuizen omdat haar vader expat is en telkens in andere landen moet werken.
boekpromotie Heimwee FaxiOp het moment dat het boek begint is Noor net met haar vader en moeder vanuit de Verenigde Staten verhuisd naar IJsland, waar ook haar oma woont. Vooral de moeder van Noor geniet daar enorm van, want zij is een echte IJslandse. Noor vindt het moeilijk om deel uit te maken van een expat-gezin, want het is lastig vriendinnen maken als je steeds naar een ander land moet verhuizen. Ze heeft zich dan ook voorgenomen om geen echte vriendinnen meer te maken. Daar komt nog eens bij dat ze gek is op paarden, maar een eigen paard is natuurlijk helemaal onmogelijk als je zo vaak naar een ander land verhuisd.

Noor is dan ook heel gelukkig als ze Ingaborg ontmoet, de eigenaar van Faxi en een aantal andere IJslandse paarden en ze mag van Ingaborg op de paardenboerderij helpen met verzorgen en rijden.
Ingaborg heeft snel door dat Noor een hele goede hulp is. Het meisje is dol op paarden en brengt al haar vrije tijd door op de boerderij. Lees Meer ….

Spreekbeurt Edelstenen, basisschool groep 5 / 6

Afgelopen week heb ik op school mijn spreekbeurt gehouden. Ik had het onderwerp Edelstenen gekozen.
Hieronder zie je de tekst van mijn spreekbeurt. Omdat de tekst iets te lang was, heb ik het later nog wat ingekort.

Spreekbeurt Edelstenen

edelstenenMijn spreekbeurt gaat over edelstenen omdat ik die erg mooi en bijzonder vind. In de zomervakantie heb ik een soort bergkristal gevonden en zo kwam ik op het idee van dit onderwerp. Andere voorbeelden van edelstenen zijn de diamant of de robijn. Die namen kennen jullie waarschijnlijk wel. Ik zal hier later meer over vertellen. Aan de ketting die ik om heb hangen echte edelsteentjes.

Hoe ontstaan edelstenen? 
De drie meest voorkomende manieren waarop gesteenten en ook edelstenen ontstaan zijn
1. door afkoeling van lava, dat is heel heet en gesmolten gesteente wat uit vulkanen komt
2. door samenpersing van aardlagen onder de grond of op de zeebodem
3. door afzetting van lagen door wind, water en gletsjers. Gletsjers, dat zijn een soort ijsrivieren.In sommige gesteenten zitten edelstenen zoals diamanten en robijnen. Deze edelstenen worden in mijnen opgegraven uit de grond en uit het gesteente gehaald. Vervolgens worden ze gesneden en geslepen, zodat ze mooi gaan fonkelen.Er zijn edelsteengrotten waar je zelf kunt zien hoe men edelstenen uit de bergen hakt. Lees Meer ….

Vervolg Spreekbeurt Edelstenen

Enkele soorten edelstenen

Soorten EdelstenenDiamant
Het woord diamant betekent “onoverwinnelijk”. Hij heet zo omdat diamant niet bekrast kan worden, behalve met een andere diamant. De eerst bekende diamant kwam 2500 jaar geleden uit India. Diamant behoren tot de hardste, zeldzaamste en duurste edelstenen. Je kunt dan misschien ook wel begrijpen dat ik deze hier niet kan laten zien.De grootste diamant ter wereld weegt 600 gram.

Amber (of barnsteen) is een fossiel hars van miljoenen jaren oud. Het is meestal geel tot roodbruin. In deze edelsteen kan ook een insect zitten. Dit is één van mijn lievelingsstenen. Deze hoort ook bij mijn sterrenbeeld Leeuw.

Amethist
Amethist heeft een paarsachtige kleur. Dat komt omdat er ijzerspoortjes doorheen zitten. Amethist is ontstaan uit gasbellen in lava. Amethist is niet echt een dure edelsteen. Ze wordt veel gebruikt om sieraden van te maken. De meeste amethist wordt in Brazilië gevonden. Lees Meer ….

Boekbespreking: Spekkie en Sproet – Oma Vermist (Vivian den Hollander)

Vandaag heb ik mijn boekbespreking voor de klas (groep 5) gehouden. Hiervoor had ik “Spekkie en Sproet – Oma Boekbespreking Spekkie SproetVermist” van Vivian den Hollander gekozen. Hieronder vind je de tekst van deze boekbespreking:

Waarom dit boek? het is:
leuk, spannend en grappig. Later bij “het verhaal” en “voorlezen” vertel ik waarom.

De schrijver is: Vivian den Hollander
Ze is als Vivian Spaans geboren in 1953 in Scheveningen en ze is 64 jaar oud.
Als kind wilde Vivian den Hollander het liefst schrijfster worden of zangeres. Maar ze werd juf en vond lesgeven heel leuk. En natuurlijk las ze haar klas zo vaak mogelijk voor. Toen ze zelf moeder werd van een tweeling ging ze verhalen over haar kinderen schrijven en werd ze alsnog schrijfster. Haar eerste boek heette Kiki en Pim, de tweeling.
Nadat Vivians auto een keer was gestolen (ze was toen nog juf), schreef ze haar eerste Spekkie en Sproet-verhaal: Spekkie en Sproet, de gestolen auto.
Inmiddels schrijft Vivian al meer dan 25 jaar en heeft zij meer dan 70 boeken geschreven. Lees Meer ….

Spreekbeurt Oceanen (basisschool groep 4)

Dit schooljaar moest ik een spreekbeurt houden. Eerst wilde ik het over het heelal hebben, maar later heb ik toch voor het onderwerp Oceanen gekozen. Hieronder vind je de tekst van mijn spreekbeurt.

 

spreekbeurt oceanen

Mijn spreekbeurt gaat over oceanen

Aarde of Oceaan?
Kijk je vanuit het heelal naar de aarde, dan zou je “oceaan” waarschijnlijk een betere naam vinden voor onze planeet. Meer dan tweederde van onze planeet is bedekt met zeewater. Dit kun je al een beetje zien wanneer je de aardbol van onderen bekijkt en aan de kant van de Grote Oceaan.

Atlantische OceaanDe aarde is dan ook de natste planeet van ons zonnestelsel. Het water vormt oceanen en zeeën. Het zijn enorm grote watergebieden, gescheiden door werelddelen. De grootste berg, het diepste dal en de langste bergketen ter wereld zijn alle in een oceaan te vinden.
Ik neem jullie in deze spreekbeurt mee op onderzoek onder water. Van de kust tot op de diepzeebodem ontdek je wonderlijke landschappen en zeebewoners.

Ontstaan van de oceanen
Ik zal nu in het kort vertellen hoe oceanen waarschijnlijk zijn ontstaan. Vierenhalf miljard jaar geleden was de planeet nog heel jong en heel heet. Er was geen water, maar wel waterdamp, opgelost in gesmolten gesteente onder de aardkorst. Door vulkaanuitbarstingen kwam deze waterdamp vrij.
Toen de aarde en de lucht begonnen af te koelen tot minder dan 100 graden ging deze waterdamp enorme regenwolken vormen.
Tientallen miljoenen jaren stortregende het. Het water van deze regen vulde de lage delen van de aarde.
Ook sloegen met ijsbedekte kometen op de planeet in. Door dat ijs werden de oceanen nog groter.
Door het onderzoeken van oude gesteenten hebben wetenschappers bepaald dat de oceanen bijna 4 miljard jaar geleden zijn ontstaan. Lees Meer ….