De Heimwee van Faxi – Christine Linneweever | Boekbespreking

Volgende maand moet ik weer een boekbespreking of boekpromotie houden. Hiervoor heb ik het boek “De Heimwee van Faxi” van Christine Linneweever gekozen.

Heimwee van Faxi, Christine Linneweever | BoekbesprekingOp de achterkant van het boek staat de volgende samenvatting:

Faxi en Noor zijn een gouden duo. Faxi vindt het heerlijk om samen met Noor aan wedstrijden mee te doen en toeristentochten op IJsland te begeleiden. Hier komt helaas plotseling een einde aan als Noor naar Finland moet verhuizen. Faxi is ontroostbaar. Zelfs als Noor al tijden weg is, blijft hij aan haar denken. Dan hoort hij dat de Wereldkampioenschappen dit jaar in Nederland worden gehouden. Dat is het land waar Noor vandaan komt! Faxi is door het dolle heen als Ingaborg hem uitkiest om mee te gaan. Hij gelooft niks van Baldur, die beweert dat alle paarden die naar het buitenland vertrekken nooit meer terugkeren. Dat zou Ingaborg toch nooit laten gebeuren?

Hieronder mijn eigen samenvatting:

Het verhaal wordt verteld vanuit Faxi. Faxi is een speciale IJslandse pony, want hij heeft een bijzondere kleur, hij is een zilverappel. Kenmerkend voor zilverappels zijn vooral de witte wimpers. Daarnaast hebben ze een donkerder lichaam en zilvergrijze manen.
Naast Faxi is er Noor. Noor is ook bijzonder: ze heeft een IJslandse moeder en een Nederlandse vader en moet regelmatig verhuizen omdat haar vader expat is en telkens in andere landen moet werken.
boekpromotie Heimwee FaxiOp het moment dat het boek begint is Noor net met haar vader en moeder vanuit de Verenigde Staten verhuisd naar IJsland, waar ook haar oma woont. Vooral de moeder van Noor geniet daar enorm van, want zij is een echte IJslandse. Noor vindt het moeilijk om deel uit te maken van een expat-gezin, want het is lastig vriendinnen maken als je steeds naar een ander land moet verhuizen. Ze heeft zich dan ook voorgenomen om geen echte vriendinnen meer te maken. Daar komt nog eens bij dat ze gek is op paarden, maar een eigen paard is natuurlijk helemaal onmogelijk als je zo vaak naar een ander land verhuisd.

Noor is dan ook heel gelukkig als ze Ingaborg ontmoet, de eigenaar van Faxi en een aantal andere IJslandse paarden en ze mag van Ingaborg op de paardenboerderij helpen met verzorgen en rijden.
Ingaborg heeft snel door dat Noor een hele goede hulp is. Het meisje is dol op paarden en brengt al haar vrije tijd door op de boerderij.
Faxi en Noor zijn een gouden duo. Faxi vindt het heerlijk om samen met Noor aan wedstrijden mee te doen en tochten met toeristen op IJsland te maken.
Noor geniet een paar jaar intens van alles wat ze meemaakt, tot het moment dat ze te horen krijgt dat ze opnieuw gaan verhuizen en dat ze nu naar Finland moeten vertrekken. Noor is in alle staten, want dan blijkt dat Ingaborg toch haar vriendin is geworden en dat ze bovendien ook afscheid moet nemen van haar grote liefde Faxi.

Faxi is ontroostbaar en hij kan Noor niet meer vergeten. Zullen Faxi en Noor elkaar ooit weer terugzien?
Zelfs als Noor al tijden weg is, blijft hij aan haar denken. Dan hoort hij dat de Wereldkampioenschappen dit jaar in Nederland worden gehouden. Dat is het land waar Noor vandaan komt! Misschien ziet hij Noor wel. Faxi is door het dolle heen als Ingaborg hem uitkiest om mee te gaan. Hij gelooft niks van Baldur, die beweert dat alle paarden die naar het buitenland vertrekken nooit meer terugkeren. Dat zou Ingaborg toch nooit laten gebeuren?

Ingaborg vliegt met Faxi en een aantal andere IJslandse paarden en ruiters naar Nederland en levert goede prestaties op het WK.
Maar daarna wordt Faxi toch verkocht, omdat paarden inderdaad niet terug mogen naar IJsland. De nieuwe baas van Faxi heeft weinig tijd en is helemaal niet aardig en haar paardenverzorgster heeft niet veel verstand van paarden en begrijpt Faxi niet.
Faxi had wel van de daken willen schreeuwen dat hij verging van de jeuk doordat hij zomereczeem had. Hij deed er alles aan om het duidelijk te maken. Schuren tegen het hek, de voerbak, de deur, de muur, rollen en schuren op zijn rug.
Hierdoor beschadigt hij zijn vacht en manen en ziet hij er al snel niet zo mooi meer uit. Als hij niet doet wat zijn nieuwe eigenaar wil, wordt hij al snel verkocht en een nare paardenhandelaar.
Faxi belandt met andere paarden in een trailer en er wordt gezegd dat ze naar een slachthuis in Italië zullen worden vervoerd. Zou dat echt gaan gebeuren?
Hoe dat afloopt moet je zelf maar lezen.

 

Aanvulling: Uiteindelijk heb ik van dit verhaal met powerpoint een animatiefilmpje gemaakt, waarvan je een aantal afbeeldingen hierboven ziet.

Bestel De Heimwee van Faxi of één van de andere paardenboeken van Christine Linneweever.

Andere leuke boeken van haar zijn onder andere:

  • De Zoektocht van Pico
  • De Liefde van Luna (de nieuwste in de Gouden Paarden serie)
  • Vidar wil dansen

 

 

Storm 2, snel als de Wind vind ik ook een prachtig paardenboek.