Enkele soorten edelstenen
Diamant
Het woord diamant betekent “onoverwinnelijk”. Het heet zo omdat diamant niet bekrast kan worden, behalve met een andere diamant. De eerst bekende diamant kwam 2500 jaar geleden uit India. Diamanten behoren tot de hardste, zeldzaamste en duurste edelstenen. Je kunt dan misschien ook wel begrijpen dat ik deze hier niet kan laten zien. De grootste diamant ter wereld weegt 600 gram.
Amber (of barnsteen) is een fossiel hars van miljoenen jaren oud. Het is meestal geel tot roodbruin. In deze edelsteen kan ook een insect zitten. Dit is één van mijn lievelingsstenen. Deze hoort ook bij mijn sterrenbeeld Leeuw.
Amethist
Amethist heeft een paarsachtige kleur. Dat komt omdat er ijzerspoortjes doorheen zitten. Amethist is ontstaan uit gasbellen in lava. Amethist is niet echt een dure edelsteen. Ze wordt veel gebruikt om sieraden van te maken. De meeste amethist wordt in Brazilië gevonden.
Robijn
De robijn is net als de saffier een soort van een mineraal dat zeshoekige cilindervormig kristallen vormt. De rode heet robijn en andere kleuren heten saffier. Er is een kleur rood dat robijnrood wordt genoemd. Een paar jaar geleden is er een hele dure robijn verkocht. De Sunrise robijn is een paar jaar geleden voor ruim 30 miljoen Amerikaanse dollar verkocht. En die steen woog maar 5 gram. Dat is net iets zwaarder dan een suikerklontje.
Saffier
is meestal blauwachtig maar er zijn ook met een roze, rode of groene kleur het verschil tussen rode saffier en een robijn is soms moeilijk te bepalen Topaas – is doorzichtig of doorschijnend en kan verschillende kleuren hebben. Dat ontstaat door verhitting of door straling.
Pyriet is een beetje goudkleurig en glanzende steen. Vanwege deze kleur werd pyriet vroeger wel eens verward met goud en wordt het ook wel klatergoud of gekkengoud genoemd. Ik heb een klein stukje pyriet meegenomen dat ooit door mijn vader is gevonden toen hij ongeveer 8 jaar was. Hij hoopte toen ook dat het goud was.
Jade is vaak groen van kleur. Er worden niet alleen sieraden van gemaakt, maar ook beelden of andere siervoorwerpen zoals de eetstokjes die ik heb meegenomen. Ze zijn al oud en helaas gebroken. Mijn ouders hebben ze gekocht in China.
Bergkristal
Bergkristal is kleurloos. De eerste keer dat men bergkristal vond dacht men dat het een soort bevroren water was. Bergkristal wordt het meest gevonden in de bergen, zoals de naam al zegt. Bergkristal lijkt veel op diamant maar is veel goedkoper. Bergkristal wordt dan ook nogal eens gebruikt om sieraden van te maken. Ik heb een stukje ruwe bergkristal meegenomen. Dit was mijn spreekbeurt over edelstenen. Er valt natuurlijk nog heel veel meer over te vertellen. Ik hoop dat jullie het leuk vonden en er iets van geleerd hebben. Ik heb er zelf ook veel van geleerd. Hebben jullie nog vragen?
Bronnen:
- Internet:
https://www.bibliotheek.nl/jeugd-en-jongeren/werkstuk/basisschool-groep-5-6/de-aarde/edelstenen.html
https://www.allstones.nl/c-3640048/informatie-voor-spreekbeurt-edelstenen/
https://www.allstones.nl/c-3641395/edelstenen-bewerken/
https://nl.wikipedia.org (diverse pagina’s over (soorten) edelstenen)
http://spreekbeurten. info/stenen.html
https://www.spreekbeurtenstartpagina.nl/spreekbeurt/edelsteen/edelsteenfr.htm - Boeken:
Gesteenten en grond – Uit de reeks “Onze aarde” van uitgeverij Biblion
Edelstenen – uit de serie Piepklein, uitgegeven door Albert Heijn
Terug naar deel 1 van deze spreekbeurt.
nb deze tekst is natuurlijk niet alleen bruikbaar voor een spreekbeurt, maar ook voor een werkstuk.