James Watt – Werkstuk en Presentatie

Op school moest ik voor geschiedenis een artikel schrijven over James Watt (uitvinder van de stoommachine) en hier ook een korte spreekbeurt/presentatie over geven. Hieronder vind je de tekst van mijn presentatie, een ingekorte versie van het hele artikel:

James Watt (1736-1819)

Inleiding

James Watt spreekbeurtJames Watt was een ingenieur uit Schotland die bekend is als uitvinder van de moderne stoommachine. Daarnaast was hij ook de uitvinder van het kopieerapparaat.
Hij leefde van 1736-1819. Dus het is dit jaar 200 jaar geleden dat hij is overleden.

Kindertijd
James Watt werd op 19 januari 1736 geboren in Schotland. Zijn vader, die ook James Watt heette, was een scheepsbouwer en handelaar. Vanwege zijn slechte gezondheid kreeg James Watt jarenlang thuis les van zijn moeder. Uiteindelijk ging hij toch naar school. Daar leerden ze hem kennen als een slome leerling, maar wel een leerling die veel belangstelling had voor wiskunde en handwerk.

Studie en werk
In 1755 verhuisde James Watt naar Londen, waar hij leerling werd van een maker van mechanische instrumenten. Daar werkte hij lange dagen in een koude werkplaats, om snel zoveel mogelijk te leren. Een jaar later keerde een ervaren James Watt terug naar Schotland, maar daar werd zijn kennis niet direct op prijs gesteld. Het Hamermannen-gilde accepteerde namelijk alleen leden met een veel langere opleiding. Maar op de lokale universiteit kreeg hij wel een baan. Daar ging hij aan de slag als reparateur van astronomische instrumenten.

De moderne stoommachine
In 1763 kreeg James Watt van de universiteit de opdracht om hun Newcomen machine te repareren. De Newcomen stoommachine was een 50 jaar oud ontwerp en werd met name gebruikt om water te pompen. Tijdens het repareren ontdekte James Watt dat deze machine zeer inefficiënt werkte. Hij bedacht verbeteringen en ontwierp een nieuwe stoommachine. James Watt had echter niet genoeg geld om zijn ontwerp te gaan bouwen en daarom ging hij samenwerken met een Engelse ondernemer en investeerder. Door deze samenwerking kon hij in 1765 zijn eerste versie van de verbeterde stoommachine bouwen.

uitvinder stoommachineDe eerste testen verliepen minder goed dan gehoopt. Het bleek lastig om het ontwerp van de tekentafel in het echt na te bouwen van ijzer. Door deze startproblemen staken James Watt en zijn investeerder Joe Roebuck zichzelf zo diep in de schulden dat James Watt een bijbaan als ingenieur moest nemen en dat Roebuck in 1773 failliet ging.

Twee jaar later lukte het met hulp van een nieuwe investeerder alsnog om een goede machine te maken waarmee de kracht van mens, dier en wind vervangen kon worden en vanaf toen ging James Watt heel veel geld verdienen met zijn uitvinding.

Later vond James Watt ook het eerste kopieerapparaat uit, waar hij in 1781 een patent op kreeg. Dit was een vrij eenvoudige versie van de kopieermachine die maar een of enkele kopieën kon maken.

Hij overleed in augustus 1819 in Birmingham (Engeland).

Leuke weetjes:

  • Als James Watt nu nog leefde dan was hij 283 jaar oud.
  • De eenheid van (elektrisch) vermogen is naar hem vernoemd: Watt. Je hebt het misschien wel eens op een (gloei)lamp of apparaat zien staan.

Bronnen:

isgeschiedenis.nl

wikipedia

historiek.net

 

Nb ik kreeg een ruim voldoende voor mijn spreekbeurt over James Watt, de uitvinder van de stoommachine.